Sayfa İçeriği
Kuyruk sokumu bölgesinde birkaç çeşit delik olabilir, bu delikler doğuştan olabildiği gibi sonradan da oluşabilir, hastalıktan kaynaklandığı gibi doğal bir gamze şeklinde de olabilir. Genel olarak diğer klinik bulgularla birlikte değerlendirilir ve ona göre ne olduğuna karar verilir.
Kuyruk Sokumunda Delik
Delikleri şu şekilde sınıflandırabiliriz;
Kıl giriş delikleri
Kılın girdiği deliklerdir bir tane olabildiği gibi on tane delik aynı hastada olabilir. Genellikle delikler çok incedir ve içinde kıllar olduğu da görülür. Bu tür delikler kesinlikle kıl dönmesi hastalığı dedirtir. Akıntı , kanama yapabilir ama hiçbir klinik vermeyebilir. Deliklerin oluşma mekanizması şöyle izah edilmektedir; Enseden dökülen kıllar kalçaların arasına gelir, yürürken kalçaların birbirine sürtünmesi aradaki kıla matkap ucu gibi fonksiyon kazandırıp, deriyi delerek deri altına birikmesine neden olur.
Çıkış deliği
Kılların olduğu yuma (pilonidal sinüs) deri altında vücutla arasında kapsül olacak şekilde durur. kapsül sağlam olduğu sürece sorun olmaz ancak kapsül bir yerden zedelendiğinde kıllarla vücut karşı karşıya gelir. Vücumuza yabancı olan bu kılları eritmek için salgı yapar ama bu yeteneği olmadığı için eritemez. Kapsül yeniden onarılana ya da ameliyatla alınana kadar bu akıntı devam eder. İşte çıkış deliği kıl dönmesinden kaynaklanan iltihabın aktığı deliktir, bunun varlığı da kıl dönmesi teşhisi için yeterlidir. Cerahatli ve kanlı akıntı olur,deliğin etrafı kırmızı ve şiştir. Akıntı oluştuğu sürece delik açık kalır bazen akıntı durur ve kapanabilir ancak zamanla yeniden iltihap olup açılır. Bazen bu akıntı vücut dışına akamaz ve içerde birikir bu durumda apse oluşur ki çok ciddi ağrılı bir süreçtir. Apse tespit edildiği anda boşaltılmalıdır.
Kuyruk Sokumunda Gamze
Gamze şeklinde çukurluktur, bunlar doğuştan olurlar veya ameliyat sonrası dikiş hattında veya doku için çekilmeler sonucu olabilir. Huni görünümündedir bu çukurluğa kıl girerek kıl dönmesine sebep olabilir ama her zaman hastalık yapmazlar. Hiçbir sorun yaratmadan öylece kalabilirler. Doğuştan olan gamzeler klinik olarak şikayet yapmıyorsa tedavi gerekmez diğer delikler hastalık olduğu için ameliyatla tedavi edilmelidir. Ameliyat sonrası kıl dönmesi tekrarlamasında en sık karşılan sebep gamze oluşması veya işlem esnasında kalmasıdır.
Kuyruk Sokumunda Akıntı
Yukarıda tanımlanan giriş veya çıkış deliklerinden akıntı olabilir. Bu akıntının sebebi vücudun kılları eritmek için yaptığı salgıdır, vücut bu amaçla salgı yapar ama eritme yeteneği olmadığı için eritemez. Bu bölgede akıntının varlığı akla ilk olarak pilonidal sinüs hastalığını getirir. Seyrek olarak bölge derisindeki alerjik reaksiyonlar da akınıtı yapabilir.
Kuyruk Sokumu Kanaması
Seyrek görülen bir sorundur. Yine aynı sebepler akla gelir ya pilonidal sinüs hastalığından ya da bölge derisindeki dermatit veya tahriş kaynaklıdır. Kılların bulunduğu sinüsün kapsülü düşme veya tekme atılması gibi travmalarla zedelendiğinde kanama görülebilir. Genellikle iç çamaşırı kirletecek kadardır, abartılı kanama olmaz.
Yukarıdaki tüm durumların tedavileri ameliyatla yapılmaktadır. hastalığın daha fazla ilerlemesine müsade etmeden tedavi olmak en akıllıca yaklaşımdır.